Styled by Romy

Persoonlijke Fashion-, Beauty & Interior Blog

Hoe voorkom je geluidsoverlast?

Geluidsoverlast kan enorm vervelend zijn. Naast dat het de nodige irritaties oplevert en eventueel spanningen tussen jou en de overlast veroorzakers, kan het ook een slecht effect hebben op je gezondheid. In alle gevallen is voorkomen beter dan genezen. Liever geen geluidsoverlast dan geluidsoverlast buren moeten oplossen. Daarom lees je in deze blog hoe je geluidsoverlast kunt voorkomen.

Meet het geluid

Allereerst is het belangrijk om de normale geluidsniveaus te meten, die zich voordoen in het dagelijks leven rondom je huis. Zo weet je een beetje waar je aan toe bent. Het is van belang om dan even te meten hoe het geluidsniveau is in bepaalde ruimtes, zoals de woonkamer, de slaapkamer, bij de gevel en ook in de tuin. Je wil immers in de zomer gewoon kunnen genieten van het zonnetje van een goed boek of een lekkere zonsessie. Het meten moet in decibel gebeuren. Een decibel is een eenheid die wordt gebruikt om de intensiteit van een geluid of een klank te meten. 

Het meest gebruikte instrument om geluidsniveaus te meten is een geluidsniveaumeter, soms ook wel een decibelmeter genoemd. In zijn meest normale vorm bestaat een geluidsniveaumeter uit een microfoon, intern elektronische component en een display. Geluidsniveaumeters werken met behulp van de aangesloten microfoon om luchtdrukvariaties te detecteren die met geluid in verband worden gebracht. De meter zet deze variaties om in elektrische signalen en vervolgens in een decibelwaarde, die op een LCD-scherm wordt weergegeven.

De verscheidenheid aan geluidsniveaumeters varieert van budgetvriendelijke meters die geschikt zijn voor gebruik in algemene toepassingen tot toestellen die ontworpen zijn voor professioneel gebruik. Voor een geluidsmeting zoals jij die gaat uitvoeren is een standaard, goedkope geluidsmeter wel voldoende. Zodra je dit op een rijtje hebt kun je beginnen met meten. Doe een groot aantal van metingen op verschillende plekken en tijdstippen en trek hier per plek een gemiddelde uit. 

Vervolgstap

Oké, je hebt de geluidsniveaus van het dagelijks leven rondom je huis gemeten en geregistreerd. Vervolgens kun je beginnen met de stappen die geluidsoverlast voorkomen. 

Dan kun je maatregelen nemen die geluidsoverlast heel onwaarschijnlijk maken; het geluidsdicht maken van je huis. Door je huis geluiddicht te maken, kun je ‘s nachts beter uitrusten en is je huis ook overdag stiller. Als je niet je hele huis geluidsdicht kunt maken, kun je investeren in geluidsisolatie van je slaapkamer, zodat je op zijn minst één adempauze hebt van het lawaai wanneer je het gewoon even niet meer aankunt.

Als je je muren en vloeren niet wilt reconstrueren met geluidsisolerende bouwmaterialen, overweeg dan de minder dure optie om vloerbedekking en muurbekleding te installeren die geluiden dempen en absorberen.

Akoestische schuim panelen zijn een goedkope, eenvoudig te installeren optie als je een kamer snel geluidsdicht wilt maken. Voor een nog eenvoudigere oplossing kun je dekens aan de muur hangen of extra boekenkasten met boeken plaatsen. Het ziet er misschien wat gek uit, maar ook dit kun je aanpassen aan de stijl van je huis. 

Styled by Romy

Terug naar boven