Styled by Romy

Persoonlijke Fashion-, Beauty & Interior Blog

TIPS: Zo maak je je kast Lenteklaar

Ben jij net zo klaar voor de lente als ik? Dan heb ik vandaag een handig artikel voor je klaarstaan, ik ga je namelijk helpen bij het reorganiseren van je lentegarderobe. Als personal shopper doe ik dit dagelijks en vind ik dit één van de leukste aspecten van mijn werk. Welke tips & tricks ik toepas bij mijn klanten lees je hier;

1. Begin bij de basis, houd een rigoureuze schoonmaak
Een nieuw seizoen begint met het opruimen van je kast. Ik heb een grotere kast waarin ik telkens alleen mijn kleding voor het desbetreffende seizoen hang. Warme breisels in je kast hangen tijdens het zomerseizoen is gewoon niet slim. Koop bij Ikea handige opbergsystemen die je onder je bed kunt schuiven en berg hier al je kleding in op. Wees bij het opruimen streng; wat kan weg? Wat is echt niet meer mooi, verkleurd of gaan pluizen? Wat is veel te klein of juist te groot, welke kleur of pasvorm staat mij niet meer? Weg ermee! Mijn ultieme tip is toch wel om je kast eens in de 3 maanden grondig op te ruimen. Weg met die miskopen!

2. Het organiseren van je kastinhoud
En dat brengt me meteen op het volgende punt. Hang al je kledingstukken op kleur, soort en/of materiaal. Heb je een item met een print? Hang deze dan bij de kleur waaruit de print het meest bestaat. Zo ontstaat er lucht en rust in je kast. Hang tassen apart op of zet ze neer, koop speciale hangers voor je riemen en sjaals en zorg ervoor dat alles zichtbaar hangt of ligt. Wat je niet ziet, trek je niet aan ook. Koop tools waarmee je je kleding en accessoires mooi kunt houden zoals pluisrollers en een scheerapparaatje voor pillende items. In een eerder artikel vertelde ik je trouwens al hoe je je kastinhoud het mooiste kunt onderhouden.

3. Maak een to buy-lijstje
En daarmee bedoel ik niet meteen de laatste trends van het seizoen, nee; je gaat eerst terug naar de basis. Heb je een witte blouse hangen, heb je een tijdloos, zwart jasje en een basic maar stijlvolle zwarte tas? Ook een paar zwarte pumps en/of ballerina’s is onmisbaar. Voor het voorjaar zou ik in elk geval een spierwitte- en nudekleurige blazer scoren, samen met een lichte jeans en platte schoenen in een neutrale kleur. Ga ook door je accessoires heen; heb ik nog een klassieke zonnebril of een mooie armband nodig? Als je basis in orde is komen de trends pas.

14. Selecteer trends die écht bij je passen
Maak één of meerdere moodboards, pluis de nieuwste tijdschriften uit en doe inspiratie op van blogs en fashionshows. Maak een duidelijke selectie uit trends die bij je figuur, huid-, haar en oogkleur passen, en kijk goed naar het kleurenpalet dat je wilt gaan toepassen. Koop géén kleuren die je gewoon niet staan en géén pasvormen die je niet flatteren. Ik heb bijvoorbeeld een duidelijk zandloperfiguur en heb stevige bovenbenen en heupen, en ik voel me niet prettig in een korte, strakke short. Weet ook wanneer je iets moet laten hangen. Heb je al 3 witte blazers? Dan hoeft er niet nog een vierde bij.

5. Kijk naar je bestaande kastinhoud
Dit is een belangrijke tip die ik klanten altijd meegeef. Wat heb je al hangen? Trek een dagdeel uit om zoveel mogelijk sets te maken – met of zonder personal stylist. Eerder in dit proces heb je alles al weggedaan wat je niet meer draagt, dus maak zoveel mogelijk outfits en fotografeer deze ook. Maak hier je persoonlijke draaiboek van voor op dagjes waarop je even niet weet wat je aanmoet. Wees creatief met wat je hebt en laat items vermaken. Laat een nét iets te wijde rok innemen, ga naar de stomerij om dat ene jasje professioneel te laten reinigen of geef een persoonlijke draai aan een item. Op dit moment zie je veel kleding- en accessoires bedrukt met patches die je makkelijk zelf kunt opstrijken. Of laat bijvoorbeeld een T-shirt bedrukken of een jurk bedrukken om een ‘oud’ kledingstuk weer als nieuw te doen lijken.

6. Shoppen maar!
Als je alle voorgaande stappen succesvol hebt voldaan zul je zien dat je echt toe bent aan shoppen. Je hebt een lijstje paraat met daarop de ontbrekende items in je kast, en zult hierdoor minder snel geneigd zijn miskopen te doen. Scoor alle trendgerichte items lekker bij Zara, Mango of H&M en ga voor de tijdlozere basis naar de wat kwalitatiever betere winkels. Zo heb ik een paar tijdloze leopard booties in de kast staan van het merk Gabor – een echt comfortmerk en een stuk prijziger dan een schoen van bijvoorbeeld Bershka, maar hierop houd ik het jarenlang vol én er zit een uitstekend voetbed in. T by Alexander Wang en Isabel Marant hebben hele mooie basis T-shirts, en ook kun je voor je basis prima investeren bij bijvoorbeeld Repeat Cashmere. Durf te investeren en laat je zeker eenmaal in je leven adviseren door een pro – je zult er nog lang profijt van hebben.

Wat vond jij van mijn garderobetips? Heb ik je op weg kunnen helpen? Ik wens je veel plezier met het organiseren van je lentekast.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Digitransfer.

Styled by Romy

3 gedachten over “TIPS: Zo maak je je kast Lenteklaar

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Terug naar boven