Styled by Romy

Persoonlijke Fashion-, Beauty & Interior Blog

Mijn tips voor mooie productfoto’s

Regelmatig krijg ik vragen over hoe ik mijn productfoto’s- en flatlays maak. Ik denk dat veel mensen geen idee hebben wat er allemaal achter zo’n perfect plaatje schuilgaat. Ik vind het altijd superlief om te horen dat lezers of volgers mijn foto’s mooi vinden en daarom geef ik maar wat graag mijn tips prijs. Hoe bereid ik me voor? Hoe zorg ik voor goede belichting of de juiste compositie? Ik vertel het je vandaag.

• Mooie productfoto’s beginnen, net als iedere foto eigenlijk, bij de basis. Maak voordat je gaat fotograferen een plan van aanpak: welk product ga je vastleggen? Zo heb ik bijvoorbeeld een komende review over een nieuw herfstparfum van The Body Shop. Deze geur is houtachtig, bloemig en ademt herfst. Dit koppel ik meteen aan de achtergrond die ik wil hebben. Ik creëer een sfeer in mijn hoofd waarin het product het best tot zijn recht komt.

• Net zo leuk als het fotograferen zelf, is natuurlijk de voorpret. Oftewel: het shoppen van de basis voor de foto’s. Zorg dat je zeker voldoende witte achtergronden hebt. Bij mij is dat meestal een wit, canvas (schilder)doek. Ook kun je natuurlijk een witte vloer of een mooie tafel inzetten. Recentelijk heb ik onze eettafel beplakt met marmer plakfolie. Zo hoef ik niet elke keer marmeren elementen te kopen.

Mooi als achtergrond is dus zeker marmer, want het ademt luxe en oogt meteen chic. Ook kun je ervoor kiezen een mooi, wit dekbed te gebruiken, óf misschien ga je wel all the way met cadeaupapier met een printje, gekleurd (crêpe)papier, folie met reliëf of een metallic effect of een tijdschrift. Magazines zijn echt wel mijn allerbeste canvas.

Koop aan het begin van een nieuw seizoen verschillende soorten bladen met een mooie cover of inspirerende fotoshoots. Hierop komt je product optimaal naar voren.

• Net zo belangrijk als de achtergrond zijn je verschillende props. Hiermee valt of staat je foto. Mijn advies is om lekker een dagdeel op pad te gaan en om thuis een grote bak of la te vullen met foto props. Scoor verse bloemen, mooie bakjes om je producten in te leggen, confetti, een slinger met LED-lampjes, maar ook mooie notitieboekjes, lint en zelfs vers fruit om de ingrediënten van een beautyproduct naar voren te laten komen.

• Maak je foto’s zoveel mogelijk bij natuurlijk daglicht. Ik heb mijn eettafel naast een groot raam staan waardoor het zonlicht hier perfect op valt. Ook kun je ervoor kiezen om een lichtbox te kopen. Hiermee kun je ook straks in de donkere herfst perfect fotograferen. Daarbij zijn speciale studiolampen zeker aan te raden. Voor een mooie achtergrond geldt bij mij altijd: wit, wit, wit. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen.

Zet desnoods een stuk groot, wit karton achter je product om het licht mooi te laten weerkaatsen. Een andere tip is om verschillende soorten raamfolie te shoppen. Wanneer je je product dan voor een goed belicht raam zet, kun je tot prachtige effecten komen.

• Je compositie is al even belangrijk. Ik krijg regelmatig vragen hoe ik toch mijn flatlays samenstel. Hier gaat echt wel een hele wereld achter schuil. Fotografeer je een biologisch product met enkel natuurlijke ingrediënten? Ga voor natuurlijke materialen als hout en voor verschillende aardetinten. Bij je dagcrème met rozenextract leg je mooie rozenblaadjes neer. Zorg wel altijd dat het product meteen de aandacht vangt.

Blijf experimenteren. Werk met verschillende materialen en texturen. Blijf altijd binnen de stijl van het product. Belangrijk: let bij het neerleggen van je product altijd op donkere schaduwen – die wil je zo min mogelijk (eigenlijk gewoon NIET) in je foto. Daarom plaats ik bij meerdere producten de zwaarste of grootste vaak onderin of aan de zijkant. Zorg voor voldoende balans.

Negative space is ook al zo belangrijk. Een foto wordt pas interessant wanneer je speelt met compositie, belichting én met negatieve ruimtes. Niet je hele foto hoeft gevuld te zijn met producten en props. Laat een stukje ‘ademruimte’ over.

• Mijn grootste inspiratie haal ik van Pinterest, van andere blogs en uit bladen. Er bestaan zelfs hele flatlay-Instagram accounts. Neem hier zeker eens een kijkje en gebruik vooral #flatlay bij je Instagram post. Zo inspireer jij op jouw beurt weer andere mensen bij het fotograferen. Ik heb trouwens een ‘Product Photography’ bord op Pinterest waarop ik zowel mijn eigen foto’s al die van andere bloggers pin.

• Een extra element aan je foto toevoegen kan natuurlijk met Photoshop. Hiermee maak ik mijn foto’s helderder, lichter, of juist korrelig wanneer het om een vintage look product gaat. Wees niet bang om te experimenteren met verschillende filters, gebruik vooral de Gradient-tool bij Photoshop voor een mooi kleurverloop over je foto’s. Je kunt het natuurlijk ook inzetten voor mooie (regenboog)lichteffecten.

• Blijf afwisselen, daag jezelf uit, oefen totdat je erbij neervalt. En durf hier ook in te investeren. Ik heb laatst een masterclass Instagram fotografie gedaan gegeven door Yara Michels en Emma Peijnenburg van Chapter Friday. Spreek af met andere bloggers en oefen samen. Je brengt elkaar tot nieuwe inzichten wanneer je elkaar helpt. Dat is toch wel de beste tip die ik je kan geven.

In samenwerking met Plak het zelf.

Styled by Romy

2 gedachten over “Mijn tips voor mooie productfoto’s

  1. Ik moet eerlijk toegeven dat ik dit niet de mooiste foto’s vind, veel te veel props. Zo wordt het voor mij veel te druk en onduidelijk waar het om gaat. Er gebeurt dan zo veel in een foto, dat het allemaal maar afleidt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Terug naar boven