Styled by Romy

Persoonlijke Fashion-, Beauty & Interior Blog

Alles over foundation – tips & tricks

Als ik aan mijn foundation introductie denk, denk ik aan mijn middelbare schooltijd. De tijd waarin ik ging experimenteren met make-up, en mijn vriendinnen allemaal dezelfde, vloeibare Hema-foundation droegen. Om deze daarna in te ruilen voor de Dream Matte foundation van Maybelline, die eigenlijk niemand mooi stond en je een mega matte, ietwat kunstmatige look gaf. En een kleur die totaal niet matchte bij je eigen huidskleur, oeps…

Gelukkig weet ik nu wel beter, want door de jaren heel heb ik enorm ontdekt wat wel en niet voor me werkt. Je foundation moet je, net als je huidverzorging, aanpassen aan je huidtype. Je kunt liever geen matte, mousse textuur gaan smeren bij een droge huid bijvoorbeeld. Of een foundation met een hoog oliegehalte bij een al vette huidtextuur.

Ik zie mijn huid echt als een investering, en zweer bij een goede basis. De foundations van Clinique zijn voor mij een perfecte match. Altijd de goede, natuurlijke kleur, je voelt ze niet zitten op de huid en ze smeren zeer licht en gemakkelijk weg. Ik heb ook altijd het gevoel dat mijn poriën nog kunnen ademen – erg fijn. Ook hoef ik absoluut geen foundation die mijn hele huid camoufleert en waarbij ik niets meer zie van mijn natuurlijke textuur.

Wanneer je een foundation gaat kiezen, is het belangrijk dat je weet welk doel je ermee wilt bereiken. Wil je een egale huid, een hele goede dekking of juist een lichtere textuur? Of misschien wil je nét even iets meer glans en een gezondere look. Er zijn vier typen foundation, namelijk vloeibaar, crème, poeder en mousse. Een vloeibare foundation heeft vaak een lichte textuur en smeert fijn met de vingers of een sponsje. Bij de crème, die alweer iets rijker en dikker is, adviseer ik eerder een kwast.

De poedervorm komt vaak in een compact doosje en is eigenlijk een poeder en foundation in één. Pluspunt: gemakkelijk onderweg mee te nemen, geen vlekken en maakt de glimmende huid in no time mat. En dan de mousse, die adviseer ik met name voor de vettere huid. Die maakt namelijk erg mat. Ook handig om op een vette T-zone aan te brengen. Tegenwoordig zijn veel foundations verrijkt met een factor om te beschermen tegen de zon. Voor de oudere huid bestaan er producten met anti-aging effect.

Wanneer je voor het eerst begint met een foundation, zou ik zeker adviseren om naar een goede beauty counter te gaan. De juiste visagist kan helpen met de perfecte tint of textuur bij jouw huid. Laat je regelmatig adviseren, want ook per seizoen kan het nogal eens verschillen welke kleur of textuur het beste is. Zo is je huid in de zomer bruiner en heb je misschien meer sproeten. En kan je huid in de herfst wel wat meer glow nodig hebben.

Test een foundation altijd bij natuurlijk licht bij een raam. Kunstmatig licht in de badkamer of in een winkel kan de verkeerde kleur geven. Je test het product op je kaaklijn uit. De foundation die wegvalt in de huid, is de juiste. Bekijk ook goed welke ondertoon jouw product heeft. Heb je een warme huid en sta je dus met goud het beste, dan ga je voor een foundation met een gele ondertoon. Staat zilver jou mooier dan neigt je huid vaak meer naar koel en roze.

Voordat je een foundation aanbrengt, reinig je de huid altijd goed. Je begint met een egaal canvas, vrij van make-up resten. Breng ook goed je skincare aan en een primer, die ervoor zorgt dat de foundation gedurende de dag op haar plaats blijft zitten. Zorg dat je je kwasten regelmatig schoonmaakt. Anders smeer je namelijk steeds weer ‘oude’ make-up en bacteriën in de huid. Bevestig je foundation met een (transparante) poeder et voila!

In samenwerking met Blisso.

Styled by Romy

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Terug naar boven