Styled by Romy

Persoonlijke Fashion-, Beauty & Interior Blog

Hoe ik insta-foto’s maak en bewerk met mijn telefoon

Mijn Instagram-account is inmiddels een dagtaak en meer dan een fulltime job. Ik ben hier 24/7 mee bezig en haal enorm veel creatieve voldoening uit het maken en bewerken van een mooi plaatje. Bijna dagelijks krijg ik hier enorm veel vragen over en het allermooiste is dat jij, mét je smartphone, ook een heel mooi resultaat kunt neerzetten.

Ik werk zelf alweer een tijdje met LG en vind dit een enorm fijn merk. Ik ben niet zo van de iPhones. Wel heb ik goede verhalen gehoord over Samsung, en dan lijkt de Samsung Galaxy S9 mij wel wat. Deze telefoon heeft namelijk een perfect werkende camera die de allerscherpste foto’s maakt – ook terwijl je beweegt of bijvoorbeeld in het donker.

Of je nu een LG, een iPhone of een Samsung hebt – ik help je vandaag om het allerbeste uit jouw telefoon te halen met behulp van de juiste apps en mijn persoonlijke tips!

Samenwerking of vrij werk?
Als allereerst is het voor mij belangrijk om te kijken of het om een foto voor een (betaalde) samenwerking gaat of een niet gesponsorde foto. Ik pas mijn fotografie hierop aan: misschien wil de klant wel een bepaald sfeertje bijvoorbeeld. Voorafgaand aan een fotosessie kan het zijn dat ik alvast props in de winkel koop: bijvoorbeeld ballonnen, bloemen, confetti of andere attributen, zoals op onderstaande foto’s:

Het vinden van inspiratie
Voordat ik een foto voor een bepaald merk- of bedrijf neem, heb ik vaak al meteen een plaatje in mijn hoofd. Ik doe er dan ook alles aan om dat plaatje zo mooi mogelijk te realiseren. Mijn inspiratie haal ik overal vandaan. Ik maak moodboards op Pinterest en kijk regelmatig naar andere bloggers (vooral Scandinavische meiden vind ik qua stijl tof).

Begin je net met opbouwen van je Instagram-feed, kijk dan overal om je heen voor ideeën. Modebladen- en shows, leuke events waar je komt, brainstorm-sessies met die ene creatieve vriendin – alles kan inspiratie en creatieve ideeën geven.

Soms heb ik heel veel content nodig voor bijvoorbeeld een bedrijf waar ik het Instagram-account voor verzorg. Dan maak ik van tevoren setjes en die neem ik mee op pad tijdens een dagje shooten. Ik kleed me steeds om en heb op die manier bergen content voor een opdrachtgever.

Ook het vinden van dé perfecte locatie is key. Ik woon in Utrecht en loop regelmatig even door leuke straatjes en langs nieuwe plekken. Ik fotografeer alles wat ik tegenkom of maak aantekeningen. Dit bespaart me heel veel tijd op de foto-dag.

Een zeer goede tip die ik je kan meegeven: maak een content planner. Dit ziet er bij mij uit als een maandelijkse kalender en hierop vul ik per dag in wat er aan content geschoten moet worden en wanneer dit online moet komen. Geeft heel veel rust in je hoofd!

Houd het persoonlijk
De aller belangrijkste tip die ik je kan meegeven: blijf dicht bij jezelf. Ik zie meiden die net starten en die heel krampachtig en geforceerd foto’s gaan maken bij dat ene bruggetje boven de schaatsbaan aan het Museumplein of bij de Corner Bakery omdat ze dit bij die ene grote blogger hebben gezien. Niet. Doen.

Mijn tip is om je foto’s persoonlijk te houden. Wat doe jij op een dag? Misschien heb je wel een favoriet koffietentje waar je dagelijks komt. Heb je een supermooi balkon. Ben je aan het wandelen in een nog onbekende stad en kom je ineens een fotogenieke plek tegen. Verblijf je in een prachtige hotelkamer met perfect licht.

Een volger wil graag meegenomen worden in jóuw leven. Die in scene gezette, overdreven geposeerde beelden zijn mooi en enorm inspirerend, maar persoonlijk heb ik gemerkt dat het wat laagdrempelig houden van een foto beter werkt voor mijn engagement.

Fotografie-tips
Ik houd ervan om mijn Insta-feed af te wisselen per seizoen. Hierbij refereer ik weer terug naar mijn Pinterest account, waarop ik per seizoen een moodboard maak met daarop de kleuren, trends en poses die ik wil gaan inzetten. In de zomer werk ik vaak met lichte, frisse en heldere tinten en bijvoorbeeld veel blauw en wit:

In de herfst wordt mijn feed logischerwijs warmer en de kleurtoon gaat wat meer naar bruin, oranje en bordeauxrood;

Probeer daarnaast af te wisselen met het fotograferen van een product en een persoon. Dit maakt je feed interessanter. Wil je niet met productfotografie werken, zorg er dan tijdens het shooten voor dat je zowel details als portretten als complete outfits vast legt.

Let er tijdens het fotograferen op dat je foto’s uiteindelijk binnen het Instagram-kader moeten vallen. Dit voorkomt dat je straks delen van een foto moet gaan afsnijden. En als laatste tip: heb wat voor je foto over. Ik heb heel wat gekke dingen gedaan voor dat ene mooie plaatje.

Apps en zo
VSCO is een must voor het plannen van je feed, en heeft ook zeer mooie filters. In deze app check je van tevoren of je foto’s bij elkaar passen.
Filters van Instagram zelf zijn trouwens NOT DONE, deze vind ik nooit mooi en verre van professioneel.
Lightroom CC heeft de allermooiste filters en is mijn favoriete app. Hiermee kun je het beste uit kleuren halen en bijvoorbeeld prachtige vintage, moderne en artistieke filters gebruiken. Mijn favoriete filters zijn Artistiek 03 en Artistiek 05, die ik over elkaar heen gebruik. De ‘Automatisch’-knop in Lightroom bewerkt jouw foto’s al een heel eind!
Snapseed is ideaal voor het helderder maken van ogen of gezicht, mocht je bijvoorbeeld een nachtje slecht geslapen hebben. Ook kun je een eventuele onderkin wegwerken.
Pixlr gebruik ik voor mooie light leaks.

Wanneer ik een foto bewerk, importeer ik hem altijd in Lightroom. Je kunt hierin zelf je eigen filters maken, kopiëren en op een andere foto plakken. Scheelt enorm veel werk. Ik maak een foto vaak wat zachter door het contrast omlaag te gooien.

Ik ben erachter dat ik bepaalde kleuren gewoon écht niet mooi vind op foto. Dit zijn bijvoorbeeld geel en groen. Wanneer ik een foto aan een Utrechts grachtje heb gemaakt en ik zie allemaal vale, groene mos-plekken op straat dan maak ik deze in Lightroom altijd zo koel en licht mogelijk. Weg groen!

Momenteel neigt mijn feed iets meer naar paars en roze, ik zorg er dus in mijn kleding of kleurgebruik op locatie al voor dat dit mooi overeenkomt. Niets zo lelijk als ineens een knaloranje element tussen een verder compleet paarse feed. Heb je je foto’s gemaakt? Check dan het eindresultaat weer in VSCO: komt dit mooi overeen met de rest van je foto’s?

Omdat ik het leuk vind om jullie te laten zien hoe een foto tot stand komt heb ik hier een voor en een na:

Ik hoop dat ik je met bovenstaande tips een beetje op weg heb kunnen helpen. Mocht je er niet uit komen, kun je mij uiteraard altijd een mailtje of een berichtje op Instagram sturen. Met welke tips ga jij zeker aan de slag?

In samenwerking met T-Mobile.

Styled by Romy

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Terug naar boven